Tips til kjøp av utendørs boblebad
utendørs boblebad strømforbruk

Tips til kjøp av utendørs boblebad

Skal du handle utendørs boblebad for første gang kan det hende du føler det er en jungel av leverandører og bad å velge i -og har utfordringer med å skille et bad som koster kr 39 000,- fra et som koster kr 139 000,-. Du lurer kanskje også på hva det koster å ha et boblebad i drift (strømforbruk) samt hvor mye arbeid det er å ha.

Her kommer noen av erfaringene jeg gjorde da vi skulle handle utendørs boblebad.

Valg av leverandør

Det finnes et stort antall firma som selger massasjebad og boblebad i Norge, mitt klare tips er å velge en leverandør som er dedikert til å selge massasjebad og har et velfungerende serviceapparat. Hos en dedikert leverandør har de ekspertisen til å hjelpe deg å finne det badet som dekker ditt behov, de har erfaring med de forskjellige utfordringene som kan oppstå med badet ditt og de har servicefolk og reservedeler til å fikse det når noe eventuelt går galt.

Vi fikk hentet inn tilbud fra Hotspring, Spatec, Arctic Spa og sunbelt, men endte til slutt med en Villeroy & Boch R7L fra Svenska Bad.

Valg av utendørs boblebad

utendørs boblebad strømforbruk

Når det gjelder valg av utendørs boblebad er kanskje det første du må bestemme deg for er hvor stort bad du skal ha. Jeg ville prioritert å kjøpt et bad som dekker behovet dere har til vanlig, ikke behovet dere har når dere en sjelden gang har 2 venne-par på besøk. Velger å sitere det den ene selgeren sa til meg “her er det 6 plasser, men er det gutta-stemning går det lett 9 nedi her”.

Boblebadets strømforbruk er også vesentlig, de billigere badene er gjerne dårligere isolert som fører til høyere strømforbruk. Det betyr også at hvis strømmen skulle være borte en periode vil det dårligst isolerte badet få frostskader først.

Fysisk størrelse på badet er også noe du må ta stilling til, du må typisk ha en halv meter til husveggen slik at lokkløfteren har plass til å bevege seg, du må også gjerne ha plass til en liten trapp

Liggesete ble vi fortalt at de fleste som kjøpte bad for første gang tok, men de som kjøpte for andre gang droppet. Vi var førstegangskjøpere, så endte selvfølgelig med en modell med liggesete.

Færre funksjoner kan være fordel

utendørs boblebad

Vi kom frem til at færre funksjoner på massasjebad utendørs er bedre. Wifi-modul høres kanskje kjekt ut, men på de beste badene er det lite eller ingenting å spare på å justere temperaturen opp/ned når badet ikke er i bruk. Ved å holde lavere temperatur på et bad er det også kortere vei til frostskader hvis strømmen mot formodning skulle gå. Integrert musikkanlegg ser også fint ut på papiret, men du får gjerne bedre lyd i et sonos anlegg eller en generisk bluetooth høytaller. Keep it simple!

Det er alltid en kampanje

Ikke la deg stresse av månedens kampanje, det er “alltid” en kampanje -det sier til og med leverandørene selv. Ta deg god tid til å velge det badet som er riktig for deg. I 2020 betaler man typisk kr 90 000 til kr 150 000 for massasjebadene av høyeste kvalitet -dette til såkalt kampanjepris.

Elektriker og grunnarbeider

boblebad

Grunnen må være plan og frost-fri. Er det jord der må man typisk grave 60cm ned og 50 cm utenfor badet. Fyll på med pukk og singel (8-16) og legg ut styrofoam plater rett på singelen. Er det helt frostfritt i grunnen er det egentlig ikke behov for platene, men de koster veldig lite og gir en ekstra sikkerhet mot frost.

De fleste utendørs badene skal ha en dedikert kurs, på 400v TN er det vanlig med en 16A kurs, på 230v IT en 32A kurs. Forhør deg med de forskjellige leverandørene hva slags sikring du trenger -forhør deg så med elektriker om det er kapasitet i sikringsskapet ditt. Kostnad til elektriker avhenger av mange faktorer, men regn med en kostnad på rundt kr 10 000,- til elektriker.

Kjemikalier og vedlikehold

I badet er det et par tusen liten vann som kan være grobunn for blant annet legionellabakterier, så det er svært viktig at man følger krav som stilles fra leverandør om drift og vedlikehold av rensesystem og overvåkning av vannkvalitet. Vårt bad har ozon rensesystem, i tillegg til dette gikk vi for et system som heter Spa Frog som tilfører de kjemikaliene som trengs. Spa Frog består av to “patroner” som flyter oppi badet. hver 3 uke må den ene gule patronen (kr 169) byttes og hver 3 mnd må den andre blå patronen (kr 269) byttes. Dette systemet er veldig lettvint å bruke, men jeg har inntrykk av at det er noe mer kostbart enn det er å justere vannkvaliteten “manuelt”, dvs tilføre det som trengs hver gang. I tillegg til dette må man ha kjemikalier for: PH pluss, PH minus, Klor, Hardness up, og filter cleaner. En startpakke med ca 1 års forbruk av kjemikalier koster rundt kr 2000,-. Vi sjekker vannkvaliteten med strips hver gang vi kommer på hytta, det er svært sjelden vi trenger å justere noe siden vi benytter Spa Frog.

Billig vs Dyrt

Når det gjelder kostnad på spabad og utendørs massasjebad og forskjellen på et bad til 39 000,- og et bad til 139 000 så kan det være forvirrende at bad med tilsynelatende samme spesifikasjoner kan ha to så forskjellige priser. Jeg kom frem til at man rett og slett får det man betaler for. Et billig bad er ofte (ikke alltid) importert fra Kina, uten av leverandøren har tilgang på alle reservedeler og heller ikke har lang fartstid med dette badet i Norge. Badene er ikke like godt isolert, og er ikke like driftsikre som det dyrere badet. De har ofte ikke et tilfredsstillende serviceapparat. Hvis en kritisk komponent på ditt bad ryker, eller badet starter å lekke så ønsker du naturlig nok å få det fikset så fort som mulig. Nå sier jeg ikke at et bad fra Kina nødvendigvis er dårlig, men at enkelte leverandører har importert billigst mulig boblebad for å få mest mulig profitt uten å tenke på de må ha reservedeler tilgjengelig og serviceapparat på plass.

Forventet levetid på de beste badene er 15-20 år. Om det stemmer vil tiden vise, men jeg tviler sterkt på at de billigste badene varer så lenge.

Oppsummering

  • Velg en leverandør som er dedikert til massasjebad eller har lang fartstid med salg og service av massasjebad
  • Spør bekjente som har massasjebad om de er fornøyd med deres
  • Grunnarbeider og elektrikerarbeider kommer i tillegg, estimer minst 10 000,- til dette
  • Utendørs boblebad strømforbruk pr. år er gjerne over 3000 kWh, dvs en månedlig kostnad på ca kr 250-300.
  • Vannkvalitet må sjekkes og justeres jevnlig.
  • Kjemikalier og filtre koster kr 2000-5000 pr år avhengig av system som benyttes.

Første gang publisert på Larsfredrik.com.

Har du spørsmål?

Vi hjelper deg slik at du kan ta de riktige valgene når det kommer til spabad.